Zamknij

Europejskie Dni Dziedzictwa w Kruszwicy. Działo się sporo pod Mysią Wieżą [ZDJĘCIA]

05:16, 12.09.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 05:05, 19.11.2021

W Kruszwicy zainaugurowano Europejskie Dni Dziedzictwa. Pod Mysią Wieżą odbyły się pokazy kulinarne, wykłady, zwiedzanie stoisk oraz degustacje potraw regionalnych. 

W ramach inauguracji EDD odbyły się pokazy kulinarne mistrzów kuchni, degustacje potraw regionalnych (w tym dań z gęsiny), prezentacje kół gospodyń wiejskich, warsztaty dawnych zawodów, zwiedzanie zabytków, atrakcje dla dzieci.

– Legendarna stolica Polski 11 września stanie się stolicą dziedzictwa kulinarnego regionu. Kuchnia polska, a w szczególności kujawska to wyjątkowe receptury dań, przekazywane z pokolenia na pokolenie. To także zwyczaje i obrzędy, o których pamięć należy kultywować. To dziedzictwo niezwykle ważne dla tożsamości regionu. To nieodłączny element tradycji i historii – mówił Wojewoda Kujawsko-Pomorski Mikołaj Bogdanowicz. 

[FOTORELACJA]2235[/FOTORELACJA]

[FOTORELACJA]2234[/FOTORELACJA]

W programie odbył się pokaz gotowania na żywo, podczas którego gość specjalny imprezy –  Robert Sowa, szef kuchni, autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, znany z telewizyjnych programów kulinarnych pokaże, jak przyrządzić pyszne danie w oparciu o lokalne specjały. Całość zwieńczył koncert muzyki dawnej i folkowej.

[ZT]17481[/ZT]

[ZT]17473[/ZT]

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%