Zamknij

Przepisy, które rozgrzeją Cię podczas chłodnych, jesiennych dni

18:58, 14.11.2019 MP Aktualizacja: 08:05, 15.11.2019
Skomentuj

Czas wakacji i słonecznego lata niestety dobiegł końca. Przed nami kilka miesięcy mniej pozytywnej aury, która nie sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Jak nie dać się chorobie i umilić sobie czas podczas chłodniejszych dni oraz jesiennych wieczorów? Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na pyszną zupę z kabanosem, zasmażane kopytka z pieczarkami i cebulką oraz zupę z kiełbasą i warzywami. Te dania z pewnością nie tylko Was rozgrzeją, ale i dodadzą pozytywnej energii na cały dzień!

Rozgrzewająca zupa z kabanosem (czas przygotowania: 40 min)

Składniki:

Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
3 ziemniaki
1,5 l bulionu warzywnego
3 pomidory
1 cebula
2 cukinie
2 ząbki czosnku
Świeży tymianek
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w kawałki kabanosy i przez chwilę podsmaż całość. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz ziemniaki. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj do pół miękkości ziemniaków. Na koniec dodaj pokrojoną cukinię, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj do miękkości warzyw cukinii. Wierzch udekoruj świeżym tymiankiem.

2. Kopytka zasmażane z pieczarkami i cebulką (czas przygotowania: 45 min)

Składniki:

Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
500 g pieczarek
2 cebule
Zielona pietruszka do posypania
Odrobiona smalcu

Składniki na kopytka:

1 kg obranych ziemniaków
1 jajko
200 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw do wystygnięcia. Dodaj mąkę i jajko, a następnie szybko zagnieć na jednolite ciasto. Podsyp niewielką ilością mąki i uformuj kopytka. Do gorącej, osolonej wody wrzuć partiami kopytka i gotuj na mały ogniu przez około 4 minuty. Pieczarki pokrój i podsmaż na smalcu. Pokrój kabanosy i dodaj do pieczarek. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć kopytka i wszystko razem lekko podsmaż. Na koniec posyp pietruszką.

3. Zupa z kiełbasą i warzywami (czas przygotowania: 40 min)

Składniki:

1,5 l bulionu
1 kiełbasa (np. swojska z cielęciny od JBB Bałdyga)
1 papryka czerwona
1 żółta papryka
20 dag pieczarek
1 papryczka chilli
1 cebula
5 ziemniaków
½ cukinii
125 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
120 ml wody
Sól, pieprz, majeranek
Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój w plastry, cebulę, ziemniaki, cukinię oraz papryki w kostkę, pieczarki w ćwiartki, a papryczkę chilli drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną kiełbasę. Po kilku minutach smażenia dodaj cebulę, a po chwili pieczarki. Czerwoną i żółtą paprykę dodaj do garnka razem z chilli. Po kilku minutach smażenia dodaj ziemniaki. Całość zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj cukinię, koncentrat pomidorowy i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i 120 ml wody. Powstałą masę delikatnie dolej do zupy ciągle mieszając.

Tej jesieni będzie wyjątkowo smacznie!

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%