Składniki:
Dwa filety z łososia,
4-5 dużych młodych ziemniaków,
cytryna
oliwa z oliwek,
sól, pieprz, oregano, tymianek.
cebula.
Przygotowanie:
Ryba: łososia, myj, następnie przyprawiam go solą, pieprze, majerankiem, i skrapiam obficie cytryną (Sok z cytryny dzięki witaminie C,oprócz uwydatnienia waloru smakowego ryby, powoduję szybsze przyswajanie żelaza zawartego w mięsie, ponadto powoduję, że ryba się nie rozpada)Po przyprawieniu odkładam go do lodówki.
[ZT]12046[/ZT]
Ziemniaki : umyte, pokrojone w księżyce, przyprawiam dość obficie solą, pieprzem, następnie dorzucam tymianek i oregano. Całość zalewam odrobiną oliwy z oliwek i pozostawiam na godzinę w lodówce.
[ZT]11957[/ZT]
Na rozgrzany grill (w moim przypadku elektryczny), kładę wcześniej ziemniaki grillując je do uzyskania chrupkości z zewnątrz i miękkości w środku. Kiedy ziemniaki już będą gotowe kładę na grilla filet z łososia. Łosoś jest dość delikatną rybą, uważaj by go nie przesuszyć na grillu, dlatego też piecz go około 10 minut, po usmażeniu całość kładę na talerz i podaję z surówka z kiszonej kapusty.
Uważam, że grillowany łosoś to dość szybkie, proste danie, nie wymagające długiego stania przy garnkach.
[ZT]12108[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz