Zamknij

Utrzymanie czystości w restauracji

15:53, 01.12.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 15:54, 01.12.2021

Restauracje to miejsca, w których bezwzględnie należy zachować czystość. Wszelkie wpadki w tym zakresie mogą skutkować zniechęceniem klientów. Wchodząc do restauracji, goście najlepiej zwracają uwagę na czystość lokalu, dopiero później mają okazję docenić umiejętności kucharza. Jak zadbać o czystość w restauracji?

Stwórz plan
Na początku ustal, w jaki sposób będziesz działać. Obowiązkiem pracowników restauracji jest dbanie o swoje stanowisko pracy, jednak to bardzo ogólny opis. O wiele lepiej sprecyzować, który pracownik odpowiada za sprzątanie danej powierzchni, które obszary czyści się codziennie, a które co tydzień bądź miesiąc. Dzięki temu unikniesz wielu nieporozumień związanych z podziałem obowiązków.


Dezynfekuj blaty
Na blatach kuchennych znajdziemy największą ilość bakterii. Tymczasem na blacie znajdują się wszystkie akcesoria kuchenne oraz żywność. Brak dezynfekcji prowadzi do gromadzenia się zarazków, dlatego systematycznie należy zwalczać ustroje oraz regularnie stosować środki bakteriobójcze i grzybobójce. Należy uważać, by używać środków przeznaczonych do mycia w kuchni.


Zadbaj o wentylatory
Sprawnie działająca klimatyzacja i wentylacja pozwala na skuteczne oczyszczanie powietrza. Regularne wymienianie filtrów w urządzeniach to podstawa. Maszyny należy czyścić przy użyciu profesjonalnych preparatów. Ponadto regularna konserwacja zmniejsza konieczność gruntownych i kosztownych napraw.


Dbaj o czystość podłóg
Jak dbać o czystość podłóg, kiedy ciągle ktoś tam chodzi? Dobrym rozwiązaniem będzie użycie zamiatarek. Ręczne zamiatarki to doskonałe rozwiązanie które ułatwi skuteczne i profesjonalne utrzymanie czystości.  Dzięki nim szybko i skutecznie pozbędziemy się kurzu. Szeroki wybór różnego typu zamiatarek znajdziemy w ofercie Klido Czystość. Na koniec dnia podłogę warto umyć z użyciem specjalistycznej maszyny czyszczącej, która zagwarantuje dokładne wyczyszczenie powierzchni.

Czystość na sali
Stoliki powinny być dezynfekowane po każdym kliencie. Uczul personel, by zwracał na to uwagę podczas pracy. Należy też myć lustra.


Lodówka i zamrażarka
Ten element powinien być najbardziej oczywisty. Jeśli chcesz podawać klientom wartościowe posiłki, po których nie będzie im groziło zatrucie pokarmowe, od czasu do czasu zadbaj o czystość lodówek i zamrażarek.


Dbaj o łazienkę
Klienci zauważą każdy szczegół. Nie zapomną o żadnej gafie ze strony lokalu. Z tego powodu musisz zadbać o każde pomieszczenie. Opróżniaj kosze i usuwaj kamień w urządzeniach sanitarnych. Do utrzymania czystości najlepiej nadają się środki o niskim pH, czyli o odczynie kwasowym. Środki o działaniu bakteriobójczym są stosunkowo skuteczne.
Jeśli odpowiednio zadbasz o czystość lokalu gastronomicznego, skorzystają na tym nie tylko goście, ale również pracownicy.

[ZT]18353[/ZT]

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%