W wielką Sobotę odbywa się święcenie potraw, które znajdą się na Wielkanocnym Stole. Zwyczaj ten ma wczesnośredniowieczną tradycję, korzeniami sięgającą czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. Obrzęd ten znany był w rycie mediolańskim, rzymskim i starohiszpańskim. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu potwierdziły źródła z przełomu XIII i XIV wieku.
Świadczą one o wpływach rzymsko-germańskich i czeskich na terenie Polski. Euchologię "Święconki" ujednoliciła reforma potrydencka w Rituale Romanum z 1614, w Polsce od roku 1631 według rytuału piotrkowskiego. Obrzęd ten był atakowany przez reformację.
W Wielkanocnym Koszyczku powinno się znaleźć jajko, chleb, baranek, kielbasa i wędliny, woda, ser, sól, ciasto, chrzan oraz masło. Fot.Michał Sobczak/PB
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz