Zamknij

Wielkanocne przysmaki. Wśród nich ryby w occie firmy OL-MAT z Kruszwicy

12:55, 13.04.2022 Aktualizacja: 12:57, 13.04.2022
Skomentuj

Baranki z masła, biała kiełbasa, babki i mazurki – podczas wielkanocnego śniadania nie może ich zabraknąć. W smakołyki prosto od lokalnych producentów można zaopatrzyć się podczas trwającego dziś (13 kwietnia) jarmarku przed Urzędem Marszałkowskim. Dostawców przywitali marszałek Piotr Całbecki i przewodnicząca sejmiku województwa Elżbieta Piniewska.

- Jest to jedna z form promocji kujawsko-pomorskiego rolnictwa i przetwórstwa spożywczego. Wspieramy w ten sposób lokalnych producentów i promujemy postawę proekologiczną. Kujawsko-Pomorskie kusi przecież różnorodnością smaków, a wśród oferowanych produktów każdy znajdzie coś dla siebie. Świętujmy z regionalnymi specjałami! - zachęcał marszałek Piotr Całbecki.

Podczas naszego jarmarku mieszkańcy mogą skosztować także ciepłych dań. Rosół z kołdunami, czarnina z kluskami ziemniaczanymi, wegetariańskie naleśniki i paszteciki to tylko niektóre z przysmaków czekających na odwiedzających.

Wyroby mięsne, wśród których znajdą się wędliny i pasztety, oferują:

Monika i Marcin Błaszczyk (Szonowo, powiat grudziądzki),
Stanisław Wzorek (Zelgno-Bezdół, powiat toruński),
Dorota i Franciszek Słomkowscy „U Doroty” (Murczyn, powiat żniński),
Mirosława i Bogdan Liczbik z Trzebcza Szlacheckiego (powiat chełmiński).

Ekologiczne warzywa oraz przetwory warzywne i owocowe oferują:

„Ogrody Joli” Marii Wiśniewskiej-Staszak z Mlewa (powiat golubsko-dobrzyński),
„Folwark Warzyn” Michała Sędłaka (powiat inowrocławski),
„Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie Wróbel” z Gołotów (powiat chełmiński),
„Porzeczkowa Kraina” z Zielenia (powiat wąbrzeski),
„Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy” ze Strzelec Górnych (powiat bydgoski).

Zdrowe słodkości w postaci różnorodnych miodów są dostępne na stoiskach:

„Pasieka Rodzinna” Jacka i Tomasza Paulów z Gniewkowa (powiat inowrocławski),
„Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia” Agnieszki Pawłowskiej (powiat rypiński).

Sery można znaleźć na stoiskach:

„KozieŁawy” Emilii i Krzysztofa Witkowskiego (powiat rypiński),
Serowarnia Jasiurkowscy z Bożejewiczek (powiat żniński).

Dostęp do zdrowych olejów zapewnia rodzinne gospodarstwo Oleje Wielkie Rychnowo (w powiecie golubsko-dobrzyńskim), a ekologiczne mąki i kasze można kupić na stoisku Kazimierza Jachymskiego Eko-Młyn z Dziewierzewa (powiat nakielski). Do stoiska OL-MAT z Kruszwicy (powiat inowrocławski) zapraszamy miłośników ryb w occie.

Zapraszamy także do degustacji owoców z Gospodarstwa Sadowniczego Mądrzejewscy (powiat chełmiński) i Gospodarstwa Sadowniczo-Szkółkarskiego Andrzej i Maciej Grochowalscy (powiat brodnicki).

[ZT]19758[/ZT]

[ZT]19754[/ZT]

[ZT]19748[/ZT]

 

(UM, Fot. poglądowe)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

Tylko biołoTylko bioło

1 0

Wole biołOM

20:35, 13.04.2022
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

Jo tyżJo tyż

0 0

Jo tak samo z kobelnik

20:49, 13.04.2022


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu mojakruszwica.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%