Zamknij

Gotuj z MojaKruszwica.pl: 4 proste przekąski, które urozmaicą każde grillowanie

18:15, 23.04.2025 Aktualizacja: 18:22, 23.04.2025
Skomentuj
  • Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, dlatego czas pomyśleć o menu.

  • Na pewno nie powinno zabraknąć w nim kulinarnych klasyków, na które wszyscy czekają – kiełbasy, skrzydełek z kurczaka czy kolorowych szaszłyków. Oprócz tego świetnie sprawdzą się przekąski, które urozmaicą każde spotkanie.

  • Sprawdźcie nasze 4 propozycje (nie tylko) przekąsek idealnych na garden party – zarówno dla dorosłych, jak i dzieci!

Co jeść w przerwie od kiełbasek i karkówki prosto z rusztu? Oto kilka świeżych propozycji, które z pewnością przypadną do gustu Twoim gościom. Oprószmy delikatnie solą i pieprzem i – jeśli lubimy – udekorujmy kawałkami orzechów. W przypadku ugotowanych buraków możemy dodać kozi ser wcześniej i upiec go na grillu razem z burakiem.

1. Buraczki z kozim serem i ziołami

To lekka i aromatyczna przekąska, która zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale także będzie ciekawym dodatkiem do mięsa.

Składniki:

  • 2–3 surowe lub gotowane buraki (albo więcej – w zależności od liczby gości)
  • 100 gramów koziego sera (idealny będzie ten w formie rolady)
  • Świeży tymianek
  • 1 łyżeczka miodu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Opcjonalnie: pokrojone orzechy włoskie do posypania na wierzch

To jedna z tych przekąsek, która robi się praktycznie sama. Burak jest dość twardym warzywem, dlatego trzeba uwzględnić, że spędzi na ruszcie około 40 minut (a może i więcej) lub wybrać gotowane buraki, które wymagają znacznie mniej czasu. Niezależnie od wybranej opcji, zanim burak trafi na ruszt, skropmy go oliwą i zapakujmy do folii aluminiowej, tworząc zamknięty pakunek. Po upieczeniu buraka, dodajmy kozi ser, polejmy całość strużką miodu, dorzućmy pokrojony tymianek, oprószmy delikatnie solą i pieprzem i – jeśli lubimy – udekorujmy kawałkami orzechów.

2. Cytrynowa lemoniada

To świetna alternatywa dla kupnych soków czy źródlanej wody. Lepiej przygotować od razu duży dzbanek lub nawet cały słój, bo jest spora szansa, że zniknie w mgnieniu oka!

Składniki:

  • 1 litr wody
  • Sok z 3–4 cytryn
  • 2 łyżki miodu jako słodzik
  • Listki mięty
  • Kostki lodu

Przygotowanie napoju jest bardzo łatwe – wystarczy do wody dodać wszystkie składniki, wymieszać całość, a na koniec dorzucić kostki lodu, które schłodzą napój. Możemy użyć standardowych lub przygotowanych w woreczkach w rozmiarze XXL, które świetnie sprawdzą się w dużych dzbankach czy słojach. Nie zapominajmy o kilku plasterkach cytryny do dekoracji.

3. Sałatka z pieczonych ziemniaków i ogórków kiszonych

Każdy z nas choć raz w życiu jadł pieczone ziemniaki z grilla. Rumiane ćwiartki z ziołami wyjęte prosto z folii, w której się piekły, smakują idealnie. Można je zjeść samodzielnie lub zaserwować w postaci letniej sałatki.

Składniki:

  • 500 gramów ziemniaków
  • 4–5 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • Pęczek poszatkowanego koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego połączonego z 2 łyżkami śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej do podkręcenia smaku

Sól i pieprz

Warzywne składniki połączmy w misce i polejmy przygotowanym dresingiem ze śmietany, jogurtu naturalnego i musztardy. Po wymieszaniu składników doprawmy wszystko solą i pieprzem. I gotowe! A jeśli chcemy zabezpieczyć sałatkę przed natarczywymi owadami, warto przykryć ją folią aluminiową. – Folia aluminiowa jest nie tylko najbardziej uniwersalną „pokrywką”, którą dopasujemy do każdego naczynia, ale także grillowym niezbędnikiem.

Przyda się zarówno do szybkiego przygotowania pieczonych specjałów, jak i do… wyczyszczenia rusztu po zakończeniu grillowania. Wystarczy zwinąć kawałek folii aluminiowej w kulkę i użyć jej jako szczotki do usunięcia przypalonych resztek jedzenia i tłuszczu. W ten sposób szybko usuniemy zanieczyszczenia i to bez dodatku detergentu – podpowiada Marta Krokowicz związana z marką Paclan.

4. Słodkie zawijasy z ciasta francuskiego

Tak, właśnie tak! Słodka przekąska to doskonałe uzupełnienie wytrawnych smakołyków prosto z rusztu. Nasza propozycja jest nie tylko łatwa w wykonaniu, ale także błyskawiczna, bo przed grillem każda minuta jest cenna.

Składniki:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • Krem czekoladowy
  • Roztrzepane jajo do posmarowania

Gotowe ciasto po rozłożeniu na płasko posmarujmy kremem czekoladowym. Jeśli wolimy bardziej cynamonową wersję, to przygotujmy pastę z cynamonu, cukru oraz masła i również rozsmarujmy wszystko dokładnie. Następnie zawińmy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku, a z powstałego rulonu stwórzmy plastry o grubości 2–3 cm. Teraz ułóżmy rollsy na płasko na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby nic się nie przykleiło, i rozsmarujmy ich wierzch jajkiem. Po 15–20 minutach w piekarniku rollsy będą złociste i pyszne.

Głodni? My już nie możemy doczekać się pierwszego grilla, aby móc skosztować tych specjałów!

[ZT]41615[/ZT]

[ZT]41611[/ZT]

[ZT]41612[/ZT]

(Katarzyna Maciejewska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu mojakruszwica.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%