Zamknij

00:15, 25.06.2020

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. Każdy chyba jadł cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Moje wydanie stawia na kurczaka i świeże zioła. Faszerowana cukinia znika z mojego stołu szybciej niż czas poświęcony na jej przygotowanie.

Składniki:

Jedna cukinia,

Filet z kurczaka – sztuka,

koper – pęczek,

pomidor malinowy – sztuka,

sól, pieprz rozmaryn, oliwa z oliwek, tymianek.

Przygotowanie:

Cukinię myję i odcinam twardą zgrubiałą końcówkę, następnie ostrym nożem przecinam ją wzdłuż . Biorcę łyżkę stołową – uważam, że najlepiej wybrać łyżkę stołową, która jest masywna i przy drążeniu środka się nie wygnie. Łyżką wybieram środek, do takiego stopnia, by móc spokojnie nałożyć farsz. W miseczkę wlewam 3 łyżki oliwy z oliwek, rozpuszczam przyprawy: sól, pieprz tymianek, rozmaryn, oraz dokładam drobno posiekany koper. Silikonowym pędzelkiem do potraw smaruję cukinię,używając do tego wcześniej rozpuszczonych przypraw. Cukinię odstawiam do lodówki na 20minut. Podczas gdy cukinia się chłodzi kroję umyty filet z kurczaka na bardzo drobne kawałki, które w późniejszym czasie podsmażam na łyżce oliwy z oliwek. Podczas smażenia uruchamiam piekarnik na 200 st. C, następnie po podsmażeniu, mięso odkładam na drobne sitko by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W późniejszym etapie mięso przekładam do cukinii i przykrywam plastrami pomidorów. Następnie całe danie ląduje w piekarniku, gdzie się piecze około30-40 minut.

Faszerowana cukinia w moim domu to istne niebo w gębie., co więcej niektórzy mogli by ją jeść dzień w dzień.

REKLAMA
Jeżeli Twój wizerunek przypadkowo znalazł się na tych fotografiach, a nie wyraziłeś na to zgody, prosimy zgłoś to na adres: [email protected]
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz