Zamknij

Matigotuje.pl: Kapuśniak na boczku wędzonym [PRZEPIS]

19:04, 20.05.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 19:09, 20.05.2020

Zapewne każdy z nas miał okazję zjeść kapuśniak. Ten w moim wykonaniu jest zupełnie inny niż wszystkie pozostałe. Ugotuj i spróbuj.

Składniki:

50 dag kiszonej kapusty marchewką,

połowa selera,

por,

2 marchewki,

pietruszka, lubczyk,

sól, pieprz majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

50 dag boczku wędzonego,

kasza jęczmienna,

40 dag mięsa wieprzowego.

30 dag ziemniaków

Przygotowanie:

Do średniego garnka przekładam kiszoną kapustę. Podlewam małą ilością wody, przyprawiam świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem, dokładając do tego trzy ziarna ziela angielskiego oraz liść laurowy. Kapustę gotuję do miękkości około 30-45 minut. (Ugotowanie kiszonej kapusty osobno przyspiesza cały proces, bowiem dodanie kapusty do mięsa sprawi, że musimy je dłużej gotować.To samo dotyczy ziemniaków . Ze względu na fakt,że kapusta kiszona jest kupiona w sklepie a nie ukiszona samodzielnie gotując ją osobno łatwiej wyłapiesz czy nie jest popsuta.)W większym garnku gotujemy mięso z połową boczku wędzonego, następnie po podgotowaniu dodajemy warzywa, marchew, pietruszkę, lubczyk, seler oraz por. Cały wywar gotujemy około godziny. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie dodaje ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuje około 35-40 minut, następnie dorzucam kilka łyżek kaszy jęczmiennej. Po ugotowaniu kaszy i ziemniaków dodaję kiszoną kapustę. Na samym koniec drobno pokrojony boczek smażę na suchej patelni i dodaję do zupy. Brawo kapuśniak zrobiony 

Z pewnością taka wersja kapuśniaku przydanie do gustu Tobie i całej Twojej rodzinie.

[ZT]11957[/ZT]

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%