Kampania sokowa już od kilku lat prowadzona jest w trzech cukrowniach Krajowej Spółki Cukrowej – Kruszwica, Nakło i Werbkowice. Tzw. „sokówka”, czyli produkcja cukru z tzw. soku gęstego odłożonego w specjalnych zbiornikach w czasie jesienno-zimowej kampanii cukrowniczej rozpoczęła się w KSC na początku marca. Dwie cukrownie już zakończyły przerób, a trzecia rozpocznie niedługo.
W Cukrowni Kruszwica przerobiono ok. 43 tys. ton soku gęstego. W drugiej Cukrowni KSC w województwie Kujawsko-Pomorskim – Cukrowni Nakło - kampania sokowa w rozpocznie się 20 kwietnia i potrwa do połowy maja. W tym okresie zostanie tutaj przerobionych blisko 21 tys. ton soku gęstego. W Cukrowni Werbkowice przerobionych zostało 52 tys. ton soku gęstego.
[FOTORELACJA]2427[/FOTORELACJA]
- Cieszę się ze wszelkich nowoczesnych rozwiązań, stosowanych w cukrowniach Krajowej Spółki Cukrowej, również z tych, które mogłem obserwować w czasie niedawnej wizyty w Cukrowni Kruszwica. Proces odkładania części soku z buraków w trakcie kampanii przerobu korzeni, soku, z którego krystalizuje się cukier w kolejnych miesiącach jest jak najbardziej zasadny. Skracając czas przerobu surowca dowożonego z chłopskich pół zmniejszamy m.in. straty związane z przechowywaniem na pryzmach wykopanych korzeni, które przy niestabilnej pogodzie późnej jesieni i zimy często ulegają gniciu. Przerób odłożonego soku już po okresie krojenia i dyfuzji jest jednocześnie sposobem na wydłużenie pracy zakładu, co wpływa na jego rentowność – podkreśla poseł Jan Krzysztof Ardanowski, Przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP. Poseł Ardanowskim był w ubiegłym tygodniu gościem Cukrowni Kruszwica.
- Od kilku lat trzy nasze cukrownie: Kruszwica, Nakło i Werbkowice prowadzą kampanie sokowe. To proces, który z jednej strony wydłuża kampanie cukrownicze, jednak znacznie podnosi efektywność zakładów oraz generuje oszczędności. Ostatnią kampanię zakończyliśmy z dobrym wynikiem 928 tys. ton cukru, więc potrzebujemy trochę czasu na sprzedaż, co przełoży się na większe możliwości w zakresie magazynowania cukru – ocenia Krzysztof Kowa, Prezes Zarządu KSC S.A.
Jak dodaje Jan Krzysztof Ardanowski: - Krajowa Spółka Cukrowa, która jest naszym dobrem narodowym i nieocenionym wsparciem polskiego rolnictwa, niedługo stanie się jeszcze większą państwową grupą kapitałową, ponieważ w oparciu właśnie o KSC powstaje Krajowa Grupa Spożywcza. Wyrażam wielkie zadowolenie z faktu, że od lat mogę jej towarzyszyć w rozwoju i pracy na rzecz polskich rolników i konsumentów.
[ZT]19648[/ZT]
[ZT]19642[/ZT]
[ZT]19641[/ZT]
Kruszwiccy policjanci zatrzymali mężczyznę z dużą ilośc
Jakim trzeba być oszołomem żeby pobierać od takich malolacikow i dorabiać a później zdziwienie że ktoś zagonił😭
Rafał
18:11, 2025-06-04
PKW: są wyniki ze 100 proc. obwodów; zwycięzcą wyborów
W normalnym cywilizowanym świecie ten człowiek mierzył by się z zarzutami prokuratorskimi a w ciemno grodzie zostaje prezydentem. Naprawdę brawo ! Ktoś tam stracił mieszkanie to nic w końcu to nie mnie oszukano no bo jak by to dotyczyło mnie no to ....
temid
17:43, 2025-06-04
Nawrocki podziękował Trzaskowskiemu za rywalizację; zap
Fajne czasy nastały gdy na prezydenta wybierają kibola !
fagot
17:35, 2025-06-04
Krajewski: szacowanie start suszowych - na podstawie ap
Albo klęska urodzaju albo klęska nieurodzaju. Jedzcie strajkować przeciw zielonemu ładowi co wam pisioki wprowadziły i na których ciągle głosujecie. Gdy tylko mam wybór to kupuje nie polskie !
gryf
17:32, 2025-06-04
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz