Kampania sokowa już od kilku lat prowadzona jest w trzech cukrowniach Krajowej Spółki Cukrowej – Kruszwica, Nakło i Werbkowice. Tzw. „sokówka”, czyli produkcja cukru z tzw. soku gęstego odłożonego w specjalnych zbiornikach w czasie jesienno-zimowej kampanii cukrowniczej rozpoczęła się w KSC na początku marca. Dwie cukrownie już zakończyły przerób, a trzecia rozpocznie niedługo.
W Cukrowni Kruszwica przerobiono ok. 43 tys. ton soku gęstego. W drugiej Cukrowni KSC w województwie Kujawsko-Pomorskim – Cukrowni Nakło - kampania sokowa w rozpocznie się 20 kwietnia i potrwa do połowy maja. W tym okresie zostanie tutaj przerobionych blisko 21 tys. ton soku gęstego. W Cukrowni Werbkowice przerobionych zostało 52 tys. ton soku gęstego.
[FOTORELACJA]2427[/FOTORELACJA]
- Cieszę się ze wszelkich nowoczesnych rozwiązań, stosowanych w cukrowniach Krajowej Spółki Cukrowej, również z tych, które mogłem obserwować w czasie niedawnej wizyty w Cukrowni Kruszwica. Proces odkładania części soku z buraków w trakcie kampanii przerobu korzeni, soku, z którego krystalizuje się cukier w kolejnych miesiącach jest jak najbardziej zasadny. Skracając czas przerobu surowca dowożonego z chłopskich pół zmniejszamy m.in. straty związane z przechowywaniem na pryzmach wykopanych korzeni, które przy niestabilnej pogodzie późnej jesieni i zimy często ulegają gniciu. Przerób odłożonego soku już po okresie krojenia i dyfuzji jest jednocześnie sposobem na wydłużenie pracy zakładu, co wpływa na jego rentowność – podkreśla poseł Jan Krzysztof Ardanowski, Przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP. Poseł Ardanowskim był w ubiegłym tygodniu gościem Cukrowni Kruszwica.
- Od kilku lat trzy nasze cukrownie: Kruszwica, Nakło i Werbkowice prowadzą kampanie sokowe. To proces, który z jednej strony wydłuża kampanie cukrownicze, jednak znacznie podnosi efektywność zakładów oraz generuje oszczędności. Ostatnią kampanię zakończyliśmy z dobrym wynikiem 928 tys. ton cukru, więc potrzebujemy trochę czasu na sprzedaż, co przełoży się na większe możliwości w zakresie magazynowania cukru – ocenia Krzysztof Kowa, Prezes Zarządu KSC S.A.
Jak dodaje Jan Krzysztof Ardanowski: - Krajowa Spółka Cukrowa, która jest naszym dobrem narodowym i nieocenionym wsparciem polskiego rolnictwa, niedługo stanie się jeszcze większą państwową grupą kapitałową, ponieważ w oparciu właśnie o KSC powstaje Krajowa Grupa Spożywcza. Wyrażam wielkie zadowolenie z faktu, że od lat mogę jej towarzyszyć w rozwoju i pracy na rzecz polskich rolników i konsumentów.
[ZT]19648[/ZT]
[ZT]19642[/ZT]
[ZT]19641[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz