W wielką Sobotę odbywa się święcenie potraw, które znajdą się na Wielkanocnym Stole. Zwyczaj ten ma wczesnośredniowieczną tradycję, korzeniami sięgającą czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. Obrzęd ten znany był w rycie mediolańskim, rzymskim i starohiszpańskim. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu potwierdziły źródła z przełomu XIII i XIV wieku.
Świadczą one o wpływach rzymsko-germańskich i czeskich na terenie Polski. Euchologię "Święconki" ujednoliciła reforma potrydencka w Rituale Romanum z 1614, w Polsce od roku 1631 według rytuału piotrkowskiego. Obrzęd ten był atakowany przez reformację.
W Wielkanocnym Koszyczku powinno się znaleźć jajko, chleb, baranek, kielbasa i wędliny, woda, ser, sól, ciasto, chrzan oraz masło. Fot.Michał Sobczak/PB
Roraty w parafii św. Teresy od Dzieciątka Jezus w Krusz
Roraty były też we wtorki i czwartki…
…
17:11, 2025-12-21
Radny Frejliszek oczekuje wyjaśnień dotyczących zwolnie
Może gdyby dalej rządziło PiS to by się udało w końcu swoi by ten chamski wyczyn przyklejali.
Drwal
15:41, 2025-12-21
Radny Frejliszek oczekuje wyjaśnień dotyczących zwolnie
Eh inicjały to M.R znamy jaki Tintaj 😝 taki żarcik ale sądzę, że byłby niegorszy od reszty elyty w urzędzie 😉
Zatroskany
17:56, 2025-12-20
Radny Frejliszek oczekuje wyjaśnień dotyczących zwolnie
Dopóki politycy nieudacznicy nie będą odpowiadać prawnie za błędy to tak będzie. Normalny człowiek za takie błędy ponosi koszty i odpowiedzialność ale nie Pan burmistrz. Dobrze się żyje jak mówił Lepper.
SuperDario
14:50, 2025-12-20
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz