W wielką Sobotę odbywa się święcenie potraw, które znajdą się na Wielkanocnym Stole. Zwyczaj ten ma wczesnośredniowieczną tradycję, korzeniami sięgającą czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. Obrzęd ten znany był w rycie mediolańskim, rzymskim i starohiszpańskim. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu potwierdziły źródła z przełomu XIII i XIV wieku.
Świadczą one o wpływach rzymsko-germańskich i czeskich na terenie Polski. Euchologię "Święconki" ujednoliciła reforma potrydencka w Rituale Romanum z 1614, w Polsce od roku 1631 według rytuału piotrkowskiego. Obrzęd ten był atakowany przez reformację.
W Wielkanocnym Koszyczku powinno się znaleźć jajko, chleb, baranek, kielbasa i wędliny, woda, ser, sól, ciasto, chrzan oraz masło. Fot.Michał Sobczak/PB
Abp Przybylski: lekcje religii i etyki powinny być dla
Obowiązkowa w szkole to jest matematyka czy język polski a nie bajki z mchu i paproci wykładane przez etyków w czarnych kieckach
Religia do salek
16:07, 2025-09-15
Sołectwo jako czwarty szczebel samorządu terytorialnego
Komuś pod sufitem styki się czasami nie przegrzały?
Kierdziołek
16:04, 2025-09-15
Prezydent Karol Nawrocki odwiedzi Kłopot
Słodki Jezu! za co ten najazd- jakaś ustawka się szykuje?!🙁
🫣
14:49, 2025-09-15
Zespół Kruschwitz kończy prace nad drugim albumem
Koncert też będzie?
TlC
09:05, 2025-09-15
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz