Dzięki pomocy niezawodnych jak zwykle rodziców przyniosły do szkoły wszystko to, co niezbędne, aby przygotować,, zdrowe śniadanie’’. Przed przystąpieniem do pracy, dzieci przypomniały sobie m.in. rolę śniadania w codziennej diecie, 12 zasad zdrowego odżywiania, piramidę żywieniową, po czym przestrzegając zasad higieny i bezpieczeństwa przystąpili do pracy. Jej efekty były wprost niewyobrażalne – powstały kolorowe, apetyczne, a przede wszystkim zdrowe kanapki - prawdziwe kulinarne ,, dzieła sztuki”, pojawiło się też wiele nietuzinkowych rozwiązań i połączeń produktów.
Z entuzjazmem przystąpiono do degustacji przygotowanych przez siebie drugich śniadań. Taki posiłek był dla dzieci prawdziwą frajdą. Na ich twarzach promieniał uśmiech i zachwyt.
Smakowite i oryginalne kanapki szybko znikały z talerzy. Trzecioklasiści poczęstowali nimi wszystkich pracowników szkoły oraz uczniów. Śniadanie było przepyszne, urozmaicone, niecodzienne. Była to z pewnością niezapomniana przygoda edukacyjna na temat zdrowego odżywiania.