Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami i oliwkami
Według ludowych wierzeń chleb utożsamiany jest z dostatkiem i szczęściem. To także Liczba jego odsłon jest naprawdę długa - pszenny, razowy, owsiany, pełnoziarnisty, orkiszowy czy też bez drożdży. Bez względu na to, z jakiej mąki wypiekany jest chleb, nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole! Przepis na chleb pszenno-orkiszowy proponowany przez kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory, idealnie łączy tradycję z nowoczesnym spojrzeniem:
- Nic nie może się równać z aromatem świeżo wypiekanego chleba, który maluje uśmiech na twarzy domowników. Ten niezwykle łatwy w przygotowaniu przepis to świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu… w kuchni. - mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej. Chleb pszenno-orkiszowy to propozycja w moim menu, którą można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako baza do kanapek np. z pastą z bakłażana i dojrzewającą szynką. Doskonałym uzupełnieniem będzie lampką wina Lekka Czerwona Porzeczka od Winiarni Zamojskiej.
Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem
Daniem, którego również nie może zabraknąć na wielkanocnym stole jest niewątpliwie kulebiak z kapustą i jajkiem, czyli popularny wypiek drożdżowy z farszem.
Farsz, dzięki zawartości majeranku i lubczyku, bogaty jest w aromat, który w procesie pieczenia, nadaje swojskiego klimatu. Kulebiak świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do barszczu białego:
- Odkąd pamiętam na moim rodzinnym stole wielkanocnym pojawiał się kulebiak z kapustą i jajkiem. Jego wyrazisty smak i łatwość w przygotowaniu z roku na rok znajduje coraz więcej miłośników wśród moich najbliższych - mówi kucharz Winiarni Zamojskiej. Kiedy kulebiak jest jeszcze w piecu, każdy z gości przechodzących przez kuchnię z zaciekawieniem obserwuje proces przygotowania. To wszystko za sprawą jego charakterystycznego zapachu.
Święta Wielkanocne to idealny czas do wspólnego przygotowywania potraw i odkrywania nowych odsłon tradycyjnych dań. Niech tegoroczne Święta Wielkiej Nocy niosą radość i obfitość!
Przepisy:
1. Chleb pszenno-orkiszowy:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2023/luty/Chleb-pszenno-orkiszowy-z-suszonymi-pomidorami-i-oliwkami-oraz-pasta-z-baklazana.html
2. Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/kulebiak_wielkanocny.html
Więcej przepisów na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/
[ZT]23434[/ZT]
[ZT]23138[/ZT]
[ZT]22885[/ZT]
„W lusterku wszystko widać” . O kruszwickim braku kultu
Bezpańskie koty dokarmiane przez mieszkańców pewnie załatwiają się w tojtoju ? Kto te koty szczepi ? Np grzybica może przejść z kota na człowieka bo już z psa nie. Kot przenosi wiele chorób na człowieka zwłaszcza taki bezpański. To nie jest problem ? Żeby nie było to jestem za aby właściciele psów sprzątali po swoich pupilach.
olo
20:37, 2025-07-04
List do redakcji: Zarośnięty znak przy szkole na Kujaws
Już widzę jak ktoś się tym przejął.
gryf
20:29, 2025-07-04
Kruszwica: Całodobowa adoracja Najświętszego Sakramentu
No i to jest info zapewne to przyczyni się do rozwoju miasta
fagot
20:26, 2025-07-04
Rozpoczęto postępowanie środowiskowe dla obwodnicy Strz
Ucz się buniu jak się pracuje a nie tylko opowiada bajki i kłamstwa przed wyborami. Brawo Strzelno.
drwal
20:25, 2025-07-04
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz