Zamknij

Restauracja z prawdziwymi burgerami – jak ją rozpoznać?

10:04, 27.03.2024 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 10:09, 27.03.2024
Skomentuj

Prawdziwe, inspirowane kuchnią amerykańską burgery nie mają wiele wspólnego z niezdrowym fast-foodem. Aby zjeść naprawdę wysokiej jakości, aromatycznego i pełnowartościowego burgera, musisz wybrać dobry lokal. Podpowiadamy, czym się kierować przy wyborze restauracji.

Omiń fast-food szerokim łukiem

Burger przygotowany z kulinarnym kunsztem nie jest fast-foodem. Jeśli więc dany lokal słynie z tego, że zamówione danie otrzymasz w ciągu 3 minuty, raczej nie będzie ono miało wiele wspólnego z prawdziwym burgerem. Oczywiście nie chodzi o to, żeby czekać godzinę na zamówienie. Wystarczy jednak wziąć pod uwagę, że wołowina powinna być zmielona tuż przed grillowaniem. Nie ma mowy o gotowych, mrożonych kotletach z marketu.

Pierwszym znakiem dobrej restauracji z burgerami jest więc to, że każde zamówienie zostaje przygotowane indywidualnie. Czas oczekiwania może wynieść nawet tyle, co przy tradycyjnych potrawach podawanych w lokalu.

 

Nie będzie tanio

Nie da się przygotować prawdziwego burgera z wysokojakościowych składników za kilka złotych. Nawet za kilkanaście byłoby to trudne, chyba że zamówiony burger jest bardzo prosty. Za dobrej jakości burgera trzeba zapłacić minimum 30-40 zł. Często nawet więcej, jeśli znajdują się w nim dodatkowe składniki.

Wysokogatunkowa wołowina z odpowiedniej partii mięsa, świeże warzywa z ekologicznych upraw, sosy i dressingi na bazie naturalnych składników – wszystko to kosztuje, a co za tym idzie skład się na ostateczną cenę burgera.

 

Nie uwierzysz, dopóki nie spróbujesz

Tak naprawdę prawdziwego burgera rozpoznasz dopiero wtedy, gdy znajdzie się na talerzu. Wygląd, aromat, a w końcu smak – na ich podstawie od razu rozpoznasz, że masz do czynienia z prawdziwym, wysokiej jakości burgerem. Celuj w miejsca takie jak Pasibus – lokal stawiający na jakość, wywodzący swoją historię z tradycyjnego street foodu. Tutaj zjesz prawdziwe burgery Częstochowa – z domowymi frytkami, samodzielnie przygotowanymi sosami i innymi znakomitymi dodatkami.

 

Na miejscu czy na wynos?

Wiele lokali, znanych dziś z typowo restauracyjnego charakteru, zaczynało jako małe gastronomie uliczne. Taka jest m.in. historia Pasibusa, który, jak sama nazwa wskazuje, zaczynał od food trucka. Tak naprawdę ani wygląd restauracji, ani jej lokalizacja czy wielkość nie mają wpływu na jakość serwowanych burgerów. Niewielkie burgerownie mogą dopiero zaczynać swoją karierę, a pracujący w nich burger masterzy – przekonywać do swoich dań mieszkańców. Nie zrażaj się więc, jeśli w danym miejscu możesz kupić burgery wyłącznie na wynos. Pamiętaj, że Pasibus też tak zaczynał!

Gdy raz posmakujesz prawdziwego burgera, tanie fast-foody nigdy już nie będą smakować tak samo. Co więcej, okaże się, że street food może być tak samo pełnowartościowym daniem, jak zdrowa sałatka w lokalu serwującym dania kuchni śródziemnomorskiej. Znajdź więc restaurację, która stanie się Twoją ulubioną i ciesz się wyjątkowym smakiem wysokiej jakości burgerów! 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%