Zamknij

Zalety makaronów bezglutenowych

13:53, 01.04.2021 | materiały partnera

Gluten to jeden z najpowszechniej występujących obecnie alergenów. Alergia objawia się bólem brzucha i wzdęciami. Podejrzenie występowania tego uczulenia trzeba potwierdzić odpowiednimi badaniami lekarskimi. Po takiej diagnozie przychodzi decyzja o eliminacji tego czynnika z diety. Nie trzeba rezygnować ze wszystkiego, dobrym pomysłem na obiad mogą być między innymi makarony bezglutenowe.

Dlaczego warto po nie sięgnąć w sklepie?

Alergicy coraz częściej mogą zauważyć, że producenci żywności starają się pamiętać także o nich. Przykładem są makarony bez glutenu, występują one w prawie każdym sklepie spożywczym, bez problemu można je zamówić także ze sklepów ekologicznych czy ze zdrową żywnością.

Zdumienie konsumenta jest w stanie wystąpić w czasie zakupów, gdy zauważy on, jak duży wybór jest tych produktów na półkach. Nie trzeba decydować się na jeden wybrany artykuł, każdego dnia można spróbować nowego wyrobu i dzięki temu poprawnie urozmaica się swoje obiady.

Jakie makarony bezglutenowe występują w sklepach?

Zaletą tych spożywczych produktów jest różnorodność. Makarony bezglutenowe dostępne w dobrych punktach sprzedażowych to między innymi makaron: gryczany, ryżowy, kukurydziany, z ciecierzycy, z zielonego groszku, z komosy ryżowej, z amarantusa, z prosa. Nie tylko ich smak jest wyjątkowy, ale także zawarte w nich właściwości odżywcze.

Tym zdecydowanie różnią się od tych makaronów, które zostały wykonane z pszenicy. Duża zawartość w ich składach błonnika sprawia, że na dłużej po posiłku można zachować uczucie sytości w żołądku. Po zwykłym makaronie zrobionym ze zbóż nie zawsze można liczyć na taki efekt.

Wyróżniają się też zdrowym składem, nie ma w nich zbędnych, sztucznych substancji, cukru czy substancji słodzących, dlatego polecane są nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Nadają się do codziennej diety każdej osoby, nawet tej, która nie jest uczulona na gluten.

Urozmaicona dieta za nieduże pieniądze

Przyjęło się, że zdrowa dieta musi być droga. Tymczasem nie trzeba wydawać dużych pieniędzy na ten rodzaj makaronu, nierzadko występuje on w takiej samej cenie jak popularny pszeniczny makaron dobrej firmy. Przygotowanie danie z tego typu wyrobem również nie stanowi problemu, wystarczy postępować według wskazać producenta.

Niektóre makarony zalewa się wrzątkiem i pozostawia na kilka minut, inne wymagają krótkiego gotowania. Dania tego typu są szybkie, zarówno mięsne, jak i warzywne. Ich zaletą jest to, że nadają się one dla każdego, zarówno dla osób, które spożywają mięso w diecie, jak i dla wegan, wegetarian. Eliminacja niektórych alergenów, cukru czy nadmiaru soli może być proste z tą propozycją.

Za pomocą jednego wyroby spożywczego konsument wprowadza też szereg witamin, szczególnie z grupy B, jak i składników mineralnych, między innymi kwas foliowy. Nie bez znaczenia jest też w nich niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że makaron nie powoduje wyrzutu zbyt dużej ilości insuliny do krwi, pozytywnie wpływa na trzustkę.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%