Maj to miesiąc rozpoczynający sezon na smaczne i pełne witamin warzywa. W sklepach i na straganach coraz częściej można znaleźć kolorowe nowalijki, w tym bogatą w cenne witaminy i wyjątkowo pyszną młodą kapustę. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej postanowił w pełni wykorzystać sezonowe produkty, proponując autorski przepis. Łosoś z młodą kapustą podany z cytrynową sałatką z kalafiora to wyjątkowe wiosenne danie, które rozpoczyna letni sezon.
Młoda kapusta rarytasem wśród sezonowych warzyw
Młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. W 100 gramach warzywa znajduje się nawet 36 milgramów witaminy C. To także źródło witamin z grupy B, A, E i K. Niestety, sezon na młodą kapustę trwa stosunkowo krótko, od maja do sierpnia, dlatego warto czerpać z jej właściwości, gdy ta pojawia wśród innych kolorowych warzyw:
- Gdy na moim ulubionym straganie widzę intensywną zieleń młodej kapusty, sięgam po nią bez dłuższego zastanowienia. Młoda kapusta to wyjątkowy produkt, który można serwować na wiele różnych sposobów, a odpowiednio doprawiona nadaje wyraz całemu daniu - mówi kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.
Jak więc przygotować młodą kapustę w pełni wykorzystując jej nieocenione właściwości? Marcin Sikora prezentuje autorski przepis, który podkreśla, że wiosna już tu jest!
Łosoś pieczony w młodej kapuście
Danie, które proponuje kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, na pewno nie należy do typowych. Połączenie łososia z sezonowymi warzywami to przepis, który obudzi w kuchni kreatywność i zaskoczy wariacją smaków:
- Inspiracją do mojego przepisu były tradycyjne polskie gołąbki. Tym razem klasyczny farsz zastępuje marynowany łosoś, podany z sałatką z buraków, kalafiora oraz groszkiem cukrowym - tłumaczy Marcin Sikora - Dzięki połączeniu wielu warzyw, gotowe danie prezentuje się bardzo kolorowo i jest świetną propozycją na wiosenny obiad. Aby podkreślić kwintesencję łososia i młodej kapusty, polecam zestawienie potrawy z lampką wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej.
Wraz z nadejściem wiosny, wiele warzyw niedostępnych zimą w końcu pojawia się na naszych talerzach. Przygotowanie nowalijek w nowych, ciekawych wariantach wydobędzie ich smak oraz nada daniom wyjątkowych, zachęcających do spróbowania odsłon.
Przepis na pieczonego łososia w młodej kapuście: Winiarnia Zamojska - Szlachetna odmiana - Pieczony łosoś w młodej kapuście, cytrynowa sałatka z kalafiora i groszek cukrowy
Więcej przepisów na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/
[ZT]23816[/ZT]
[ZT]23810[/ZT]
"Pochód dziejów" przejdzie ulicami Kruszwicy. Będą utru
Nareszcie coś takiego dla ludzi widać że tu włodarze nie zrom za nasze jak poprzednia wladza
Kruszficzok
17:32, 2025-06-14
Jest apel o remont zapomnianej ścianki do squasha w Kru
Gdyby tego nie pomazał jakiś ch...j ładnie by to wyglądało długo
Sprej
17:25, 2025-06-14
Jest apel o remont zapomnianej ścianki do squasha w Kru
Brawo takich obiektów więcej oderwać młodzież od telefonów
Kruszficzok
17:20, 2025-06-14
Jest apel o remont zapomnianej ścianki do squasha w Kru
Zburzyć to brzydactwo ono zupełnie nie pasuje do wizji stadionu Mikołaja.
Sportowiec
13:06, 2025-06-14
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz