Łączna produkcja cukru w sezonie osiągnęła poziom 227 tysięcy ton, przewyższając o 18 tysięcy ton wcześniejszy najlepszy wynik zakładu. W połączeniu z kampanią cukrowniczą, zakład pracował nieprzerwanie przez 165 dni, co stanowi ponad 63 procent dni roboczych w sezonie.
Dyrektor Cukrowni Kruszwica, Jacek Modrzejewski, zapowiedział, że w nadchodzącym okresie zakład skoncentruje się na intensywnych pracach remontowych, modernizacyjnych oraz przygotowaniach do kolejnego sezonu przerobu buraków cukrowych.
Cukrownia Kruszwica jest jednym z największych i najnowocześniejszych zakładów produkcyjnych w strukturach Krajowej Grupy Spożywczej. Działa nieprzerwanie od 1880 roku, kiedy została założona przez Towarzystwo Akcyjne Cukrownia Kruszwica. Pierwszą kampanię cukrowniczą przeprowadzono rok później.
Pomimo zakończenia kampanii w Kruszwicy, proces przerobu soku trwa nadal w Cukrowni Werbkowice, a po Świętach Wielkanocnych planowane jest jego uruchomienie również w Oddziale w Nakle.
[ZT]41295[/ZT]
[ZT]41291[/ZT]
[ZT]41290[/ZT]
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu mojakruszwica.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz