Zamknij

​Nowoczesna kuchnia restauracyjna – co powinno się w niej znaleźć?

Reklama + 06:06, 27.05.2025 Aktualizacja: 06:07, 27.05.2025
  • Dobrze zaprojektowana kuchnia restauracyjna przynosi korzyści absolutnie wszystkim stronom zaangażowanym w proces konsumpcji. Dla klientów to wyższa jakość dań, a często również krótsze oczekiwanie na ich przygotowanie. Dla pracowników to wygoda, komfort, bezpieczeństwo i przyjemność z pracy.
  • Nawet właściciel ostatecznie zyskuje – choć to on wykłada ze swojej kieszeni środki potrzebne na wyposażenie czy modernizację lokalu.
  • Uzyskane dzięki nowym technologiom optymalizacje kosztowe mogą wyraźnie obniżyć rachunki za media a zadowolenie klientów przekłada się na rosnącą popularność restauracji. Oto 5 rozwiązań, które warto uwzględnić w nowoczesnej kuchni restauracyjnej.

Linia grzewcza

Możesz kupić osobno piec na kilka palników, osobno nieco inny piekarnik albo i dwa a jeszcze osobno grilla. W ten sposób fundujesz sobie jednak dwa problemy: po pierwsze każdy z elementów ma nieco inne pokrętła, zasady działania i wygląd, co w napiętej, dynamicznej sytuacji może prowadzić do pomyłek. Po drugie – nie wykorzystujesz maksimum dostępnego miejsca, co może nie jest istotne w ogromnych kuchniach, ale ma znaczenie na małej przestrzeni.

Nowocześni restauratorzy chętniej wybierają zatem modułowe linie grzewcze, które można dowolnie konfigurować na potrzeby lokalu, dobierając palniki, piece, grille czy frytkownice do aktualnego i planowanego menu. Taka linia grzewcza gwarantuje łatwość czyszczenia, oszczędność energii i precyzyjną kontrolę wszystkich parametrów (takich jak temperatura czy czas przygotowania potraw). Oczywiście poszczególne jej elementy muszą znaleźć się w projekcie technologicznym – o zasadach jego sporządzenia czytaj tutaj: https://horeca-design.pl/projekty-technologiczne-dla-restauracji/.

Piec combi

Standardem w nowoczesnych kuchniach jest dziś piec konwekcyjno-parowy, który łączy funkcje pieczenia, gotowania na parze, blanszowania a nawet regeneracji potraw. Mamy możliwość precyzyjnego kontrolowania parametrów takich jak temperatura i wilgotność, dzięki czemu nie tylko jesteśmy w stanie przygotować pyszne danie, ale też zagwarantować, że posiadająca szczegółową instrukcję osoba również osiągnie taki sam efekt – a zatem jakość potraw będzie powtarzalna.

Piec combi pozwala też na przygotowanie zdrowszych potraw, ponieważ potrzebuje mniej tłuszczu. Dodatkowym atutem jest wyjątkowo efektywne czyszczenie parowe, szczególnie przydatne w dużej gastronomii, gdzie nie mamy czasu wszystkiego robić ręcznie.

Szafa chłodnicza i mroźnia

Domowa lodówka z zamrażarką sprawdzi się może w niewielkim bistro, ale na pewno nie w ambitnej restauracji. Mając na uwadze zarówno zachowanie najwyższych parametrów fizycznych żywności, jak i zapewnienie konsumentom bezpieczeństwa, warto zdecydować się na profesjonalną szafę chłodniczą oraz mroźnię gastronomiczną.

Zapewniają one stałą temperaturę, energooszczędność i higienę. Dodatkowo wiele modeli posiada przydatne funkcje dodatkowe, takie jak szybkie schładzanie, elektroniczne sterowanie czy półki dostosowane rozmiarami do pojemników GN.

Technologia do pakowania na wynos

Coraz więcej klientów korzysta nie tylko z możliwości zjedzenia posiłku na wynos, ale także z opcji dowozu. Usługa jest popularna zarówno wśród użytkowników prywatnych, jak i w firmach gwarantujących swoim pracownikom ciepłe posiłki regeneracyjne.

Posiadając profesjonalną zgrzewarkę do tacek trafiasz do większej liczby klientów. Jest to urządzenie przydatne w codziennym funkcjonowaniu restauracji oraz wówczas, gdy przygotowujesz catering albo imprezę plenerową.

Zmywarka przemysłowa

Podobnie jak w przypadku chłodziarki, także i zmywanie w restauracji wymaga zastosowania dedykowanych, profesjonalnych rozwiązań. Jednym z niemal obowiązkowych elementów wyposażenia restauracji jest zatem przemysłowa zmywarka, która pozwala szybko i dokładnie umyć duże ilości sprzętu i naczyń, również tych o dużych gabarytach.

Nowoczesne modele z funkcją osmozy eliminują konieczność ręcznego polerowania szkła ponieważ w trakcie mycia nie powstają smugi i zacieki. Takie zmywarki mają często szybkie cykle, filtrację wody i energooszczędne programy. W połączeniu z odpowiednim zlewem i stołem roboczym tworzą ergonomiczne stanowisko zmywalnicze.

Nowoczesna kuchnia ma być środowiskiem bezpiecznym, higienicznym, ergonomicznym, energooszczędnym i przyjaznym użytkownikom. Dzięki nowym technologiom jesteśmy w stanie zmniejszyć koszty codziennego działania restauracji i poprawić doświadczenia konsumentów – a smaczne, estetycznie podane i szybko serwowane dania to najlepsza reklama lokalu.

[ZT]42572[/ZT]

[ZT]42571[/ZT]

(Artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OSTATNIE KOMENTARZE

0%