W ramach inauguracji EDD odbyły się pokazy kulinarne mistrzów kuchni, degustacje potraw regionalnych (w tym dań z gęsiny), prezentacje kół gospodyń wiejskich, warsztaty dawnych zawodów, zwiedzanie zabytków, atrakcje dla dzieci.
– Legendarna stolica Polski 11 września stanie się stolicą dziedzictwa kulinarnego regionu. Kuchnia polska, a w szczególności kujawska to wyjątkowe receptury dań, przekazywane z pokolenia na pokolenie. To także zwyczaje i obrzędy, o których pamięć należy kultywować. To dziedzictwo niezwykle ważne dla tożsamości regionu. To nieodłączny element tradycji i historii – mówił Wojewoda Kujawsko-Pomorski Mikołaj Bogdanowicz.
[FOTORELACJA]2235[/FOTORELACJA]
[FOTORELACJA]2234[/FOTORELACJA]
W programie odbył się pokaz gotowania na żywo, podczas którego gość specjalny imprezy – Robert Sowa, szef kuchni, autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, znany z telewizyjnych programów kulinarnych pokaże, jak przyrządzić pyszne danie w oparciu o lokalne specjały. Całość zwieńczył koncert muzyki dawnej i folkowej.
[ZT]17481[/ZT]
[ZT]17473[/ZT]