W marcu wszystko budzi się do życia, a to za sprawą pierwszych promieni słonecznych, które dodają nam energii. Aby zadbać o wiosenne nastawienie, kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, przedstawia dwa wyjątkowe przepisy, które nasycą każdego łasucha. Bogate w błonnik kotlety z kaszy bulglur oraz włoski specjał pod postacią aranchini to idealne propozycje na wiosenny obiad, które z łatwością przygotuje każdy z nas!
Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora
O właściwościach kaszy bulgur można by pisać długo. Tym, co świadczy o jej wyjątkowości jest przede wszystkim wysoka zawartość błonnika, który wspomaga procesy trawienne i utrzymanie dobrego nastroju. Kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, postanowił wykorzystać ten nieoceniony składnik, tworząc autorski przepis na kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora:
- Wiosna to bez wątpienia wyjątkowy czas, kiedy po zimie wszystko wraca do życia. To jedna z moich ulubionych pór roku, gdzie na talerzu królują wyraziste w smaku potrawy, które nasycą nas w ciągu dnia - mówi Marcin Sikora - Kotlety z kaszy bulgur z wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora to przepis, który swoją prostotą zachwyci każdego. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie lampka wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej, która nada potrawie wyjątkowego i orzeźwiającego charakteru.
Aranchini z gruszką, serem lazur, szynką parmeńską i salsą pomidorową
Ryż arborio to doskonała alternatywa dla popularnego ryżu jaśminowego czy basmati. Charakterystyczny i pękaty kształt nadaje stałej konsystencji potrawom. Aranchini z gruszką to specjał kuchni sycylijskiej, podawany z salsą pomidorową:
- Zbiory polskich pomidorów przypadają właśnie na końcówkę marca - mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej - Nasze pomidory, uznawane za jedne z najsmaczniejszych, to dopełnienie tego włoskiego dania. Dodatkiem, który zbalansuje słodycz pomidorów i pikantność potrawy będzie lampka wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej.
Powitajmy wiosnę z otwartymi ramionami! To świetna okazja na spróbowanie nowych i oryginalnych potraw, które nasycą nas w trakcie wiosennych dni. Oba dania bez problemu można przygotować we własnej kuchni, a ich wyjątkowy charakter zaskoczy każdego.
Przepisy:
1. Kotlety z kaszy bulgur: https://winiarniazamojska.pl/posts/2023/luty/Kotlety-z-kaszy-bulgur-z-warzywami-wedzonym-twarogiem-i-pesto-z-lisci-kalafiora.html
2. Aranchini z gruszką:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/aranchini_z_gruszka.html
Więcej przepisów na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/
[ZT]23275[/ZT]
[ZT]23274[/ZT]
[ZT]23262[/ZT]
Nowe stawki za wodę i ścieki w Kruszwicy od 13 sierpnia
Nie dziwię się że coraz więcej płacimy za wodę za moment będzie nam jej brakować wystarczy spojrzeć ile jest studni głębinowych na polach rolników i Wody Polskie tego nie kontrolują
Chłop
06:57, 2025-08-02
Jest konkurs na sekretarza Gminy Kruszwica. Jakie warun
Ciekawe czy Wiesia dała człowieka jako wtykę ale na pewno namaściła swego pisioka.Jednak to zwykła szajka
gryf
17:57, 2025-08-01
Gmina: Nie będzie likwidacji stanowiska dyrektora Urzęd
Ten pisi .... to ma tupet. Buta i arogancja to jego drugie imię.
fagot
17:51, 2025-08-01
Policja bierze się za hulajnogi. Testują nowy sprzęt
Policja może i tak ale Kruszwicy milicjanci ? Śmiech na sali oni są ślepi na wszelkie nieprawidłowości bo najważniejszy jest spokój.
Neo
17:49, 2025-08-01
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz