W marcu wszystko budzi się do życia, a to za sprawą pierwszych promieni słonecznych, które dodają nam energii. Aby zadbać o wiosenne nastawienie, kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, przedstawia dwa wyjątkowe przepisy, które nasycą każdego łasucha. Bogate w błonnik kotlety z kaszy bulglur oraz włoski specjał pod postacią aranchini to idealne propozycje na wiosenny obiad, które z łatwością przygotuje każdy z nas!
Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora
O właściwościach kaszy bulgur można by pisać długo. Tym, co świadczy o jej wyjątkowości jest przede wszystkim wysoka zawartość błonnika, który wspomaga procesy trawienne i utrzymanie dobrego nastroju. Kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, postanowił wykorzystać ten nieoceniony składnik, tworząc autorski przepis na kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora:
- Wiosna to bez wątpienia wyjątkowy czas, kiedy po zimie wszystko wraca do życia. To jedna z moich ulubionych pór roku, gdzie na talerzu królują wyraziste w smaku potrawy, które nasycą nas w ciągu dnia - mówi Marcin Sikora - Kotlety z kaszy bulgur z wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora to przepis, który swoją prostotą zachwyci każdego. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie lampka wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej, która nada potrawie wyjątkowego i orzeźwiającego charakteru.
Aranchini z gruszką, serem lazur, szynką parmeńską i salsą pomidorową
Ryż arborio to doskonała alternatywa dla popularnego ryżu jaśminowego czy basmati. Charakterystyczny i pękaty kształt nadaje stałej konsystencji potrawom. Aranchini z gruszką to specjał kuchni sycylijskiej, podawany z salsą pomidorową:
- Zbiory polskich pomidorów przypadają właśnie na końcówkę marca - mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej - Nasze pomidory, uznawane za jedne z najsmaczniejszych, to dopełnienie tego włoskiego dania. Dodatkiem, który zbalansuje słodycz pomidorów i pikantność potrawy będzie lampka wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej.
Powitajmy wiosnę z otwartymi ramionami! To świetna okazja na spróbowanie nowych i oryginalnych potraw, które nasycą nas w trakcie wiosennych dni. Oba dania bez problemu można przygotować we własnej kuchni, a ich wyjątkowy charakter zaskoczy każdego.
Przepisy:
1. Kotlety z kaszy bulgur: https://winiarniazamojska.pl/posts/2023/luty/Kotlety-z-kaszy-bulgur-z-warzywami-wedzonym-twarogiem-i-pesto-z-lisci-kalafiora.html
2. Aranchini z gruszką:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/aranchini_z_gruszka.html
Więcej przepisów na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/
[ZT]23275[/ZT]
[ZT]23274[/ZT]
[ZT]23262[/ZT]
„W lusterku wszystko widać” . O kruszwickim braku kultu
Bezpańskie koty dokarmiane przez mieszkańców pewnie załatwiają się w tojtoju ? Kto te koty szczepi ? Np grzybica może przejść z kota na człowieka bo już z psa nie. Kot przenosi wiele chorób na człowieka zwłaszcza taki bezpański. To nie jest problem ? Żeby nie było to jestem za aby właściciele psów sprzątali po swoich pupilach.
olo
20:37, 2025-07-04
List do redakcji: Zarośnięty znak przy szkole na Kujaws
Już widzę jak ktoś się tym przejął.
gryf
20:29, 2025-07-04
Kruszwica: Całodobowa adoracja Najświętszego Sakramentu
No i to jest info zapewne to przyczyni się do rozwoju miasta
fagot
20:26, 2025-07-04
Rozpoczęto postępowanie środowiskowe dla obwodnicy Strz
Ucz się buniu jak się pracuje a nie tylko opowiada bajki i kłamstwa przed wyborami. Brawo Strzelno.
drwal
20:25, 2025-07-04
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz