Drugą najważniejszą przyczyną zgonów były nowotwory (28,1%), a 8,1% zgonów było spowodowane chorobami układu oddechowego. Na 1000 osób w Kruszwicy przypada średnio 11.48 zgonów, co jest wartością większą niż średnia dla kujawsko-pomorskiego oraz dla całego kraju.
W ubiegłym roku w Gminie Kruszwica zmarło 121 kobiet i 100 mężczyzn co łącznie dało 221 zgonów.
Jedną z najczęstszych chorób w powiecie inowrocławskim według GUS są choroby układu krążenia, które utrzymują się na poziomie około od 628 do 770 przypadków w całym powiecie w okresie od 2002 do 2018. Największy przyrost chorych na tego typu choroby, przypadł na rok 2015. Odnotowano 841 takich przypadków w całym powiecie.
Stale wzrastający wynik odnotowują nowotwory. Choć ich przyrost nie jest duży. to jednak wciąż rośnie od 397 przypadków w powiecie w 2002 roku do 539 przypadków w 2018 roku.
W ostatnich latach statystyki pokazały wzrost w przypadku chorób układu oddechowego. W 2002 roku w powiecie inowrocławskim zdiagnozowano 48 pacjentów borykających się z tym problemem. Z kolejnym latami ilość chorych znacznie się powiększyła osiągając punkt kulminacyjny w 2011 roku (137 przypadków) a następnie spadła do 74 przypadków (2014 roku). Od tamtej pory odnotowuje się wzrost ilości zachorowań na tego typu choroby. W 2018 roku ilość zdiagnozowanych przypadków w powiecie inowrocławskim wyniosła 155 i była najwyższą wartością w latach 2002-2018.
Podobną tendencję przejawiają choroby układu trawiennego, które osiągnęły najwyższą wartość w 2018 roku (103 przypadki).
[PORADA]
[POGODA]1599320304332[/POGODA]
[ZT]13278[/ZT]
Max18:11, 05.09.2020
3 4
A takie czyste powietrze na Kujawach 18:11, 05.09.2020
XYZ 19:47, 05.09.2020
5 8
Może ludzie kiedyś się nauczą, żeby nie rzucać badziewia do pieca. Zobaczymy, sezon grzewczy za pasem. 19:47, 05.09.2020
x19:58, 05.09.2020
11 5
ludzie ktorzy palili w piecach zyja do 80dziesiatki stare roczniki,ludzi wykanczaja ,ulepszacze w warzywach,miesie itp. 19:58, 05.09.2020
do x21:10, 05.09.2020
7 11
Ulepszacze w warzywach? Chyba coś ci się gosciu pomyliło.Ulepszacze to masz w pieczywie,mięsie,kiełbasach itp,majonezy musztardy i w ogóle we wszystkim.W warzywach masz co najwyżej pozostałości srodków chemicznych i nawozów,ale nie trujących ulepszaczy. 21:10, 05.09.2020