Kuchnia ukraińska w wielu kwestiach przypomina nasze Polskie smaki. Dlatego warto wypróbować jej potrawy, gdyż z dużym prawdopodobieństwem trafią w gusta Twoich gości, a jednocześnie pozwolą Ci ich zaskoczyć. Oto pomysły na pyszne dania prosto z Ukrainy.
Naszą listę otwiera niezwykła przystawka, którą, by nabyć, trzeba odwiedzić sklep spożywczy ukraiński. Sało lub salo to słonina przygotowywana według tradycyjnej receptury. Sekretem jej smaku jest mieszanka aromatycznych przypraw oraz pozostawienie jej do skruszenia w solance. Czasem sało przygotowuje się, wędząc tłuszcz w aromatycznym dymie. Taka słonina świetnie nadaje się jako przekąska, dodatek do dań, jajecznicy lub jako omasta. Szczególnie ciekawym wariantem jest słonina kiszona. Dzięki tej formie przygotowania nabiera delikatnej tekstury, więc można ją niemal rozsmarować na kanapce. Sało świetnie sprawdzi się jako zakąska do mocniejszych trunków. Najlepiej zajadać ją ze świeżym pieczywem na zakwasie i ogórkiem kiszonym.
Jeśli szukacie idealnego dodatku do domowych zup, gulaszu czy dań jednogarnkowych to pampuszki będą idealną propozycją. Są łatwe w przygotowaniu, puszyste i znikają z talerzy w mgnieniu oka. Pampuszki to małe bułeczki drożdżowe, które w zamyśle mają być chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Do ich przygotowania potrzebujesz składników, które możesz znaleźć u siebie w domu. Potrzebujesz mąki pszennej, drożdży, jajek, mleka, cukru, soli oraz odrobiny oleju. Składniki na ciasto należy połączyć i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie z masy należy uformować bułeczki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu i ponownie pozostawić do zwiększenia objętości. Przed pieczeniem całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Po wyjęciu z piekarnika należy przygotować mieszankę oleju, ziół oraz czosnku i od razu posmarować bułeczki.
To danie wywodzące się z kuchni kozackiej. Jest łatwe w przygotowaniu, a przy tym sycące i dodające energii. Głównym składnikiem, bez którego nie może obejść się kulisz, jest kasza. Dlatego danie nieco przypomina gęsty krupnik. Do jego przygotowania można wykorzystać kaszę jęczmienną, gryczaną czy jaglaną. W zupie nie może zabraknąć także wędzonki. Warto dodać do niej boczek, a także wspomnianą wcześniej ukraińską słoninę. Można wykorzystać także inne rodzaje mięsa, np. żeberka czy mięso wieprzowe. W zupie znajdziemy także podsmażoną cebulę, czosnek, zieloną pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. To jednogarnkowe danie warto przygotowywać zwłaszcza w chłodne wieczory.
A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o Ukrainie, tradycji i ciekawostkach tego kraju, sprawdź https://best-market.pl/blog/ciekawostki-o-ukrainie/.