Przejęcie obejmuje działalność prowadzoną w czterech krajach – Polsce, Niemczech, Finlandii i na Węgrzech – wraz z infrastrukturą produkcyjną, portfelem marek oraz personelem liczącym ok. 800 osób. Zmiana właściciela ma zostać sfinalizowana do 2026 roku, po uzyskaniu niezbędnych zgód regulacyjnych.
Vandemoortele, działająca na rynku od końca XIX wieku, postrzega transakcję jako szansę na rozszerzenie zasięgu i umocnienie pozycji w Europie Środkowo-Wschodniej. Przejmowany segment uzupełnia ofertę belgijskiego producenta w zakresie żywności roślinnej, co ma wspierać dalszy rozwój w kierunku zrównoważonej produkcji.
Pierre Mauger, dyrektor ds. transformacji Bunge i pełniący obowiązki prezesa Food Solutions, skomentował: „Bunge koncentruje się na globalnym przywództwie w naszych zintegrowanych łańcuchach wartości w zakresie nasion oleistych i zbóż oraz w naszych połączonych biznesach B2B obejmujących oleje, emulgatory i białka. Cieszymy się, że biznes margaryn i smarowideł będzie mógł się dalej rozwijać pod nowym kierownictwem”
Bunge, jeden z największych graczy sektora rolno-spożywczego, koncentruje się obecnie na działalności związanej z olejami, nasionami oleistymi oraz komponentami dla przemysłu spożywczego B2B. Sprzedaż działu margaryn to element szerszej transformacji strategicznej firmy.
Według szacunków, roczne przychody przejmowanego segmentu sięgają 450 mln euro.
[ZT]40810[/ZT]
[ZT]40800[/ZT]
WolneMedia 20:01, 27.03.2025
Z firmy Makro zrobili mikro
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu mojakruszwica.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.