Składniki:
Passata pomidorowa 700ml,
Pęczek kopru,
Pęczek natki pietruszki,
Młode ziemniaki 3 szt,
Cukinia 1 szt,
Młody czosnek -2 ząbki,
oliwa z oliwek,
świeżo mielony pieprz,
Bakłażan,
oliwki czarne – 1/3 szklanki,
cebula,
sól
Przygotowanie:
Umyte warzywa kroję w kostkę (ziemniaki lepiej pokroić w drobniejszą, tak by szybciej były miękkie) i mieszam w naczyniu żaroodpornym. Następnie do warzyw dodaję pęczek drobno posiekanego kopru i natki pietruszki. Dodaję dwa ząbki czosnku drobno poszatkowanego i jedną cebulę pokrojoną w pióra, następnie dodaję 1/3 szklanki czarnych oliwek. Całość mieszam, następnie dodaję odrobinę oliwy z oliwek, ponownie mieszam. Zapiekankę zalewam passatą pomidorową – około 700 ml. By uzyskać lepszy efekt rozprowadzenia passaty ponownie mieszam zapiekankę. Przykryte naczynie żaroodporne wraz z zapiekanką wkładam do rozgrzanego wcześniej piekarnika do 200 st. C., gdzie będzie się piekła około 50 minut. Ważne jest, że jeżeli zrobisz większą porcję, to potrzymaj zapiekankę dłużej tak by warzywa były miękkie. Całe danie podaje z natką świeżej pietruszki, soli, i świeżo mielonego czarnego pieprzu, tak przyprawione z pewnością podkręci smak.
Kiedy zapiekanka już dochodziła w piekarniku w domu można było poczuć świeże zioła użyte do potrawy. Jeżeli nie chcesz używać passaty pomidorowej użyj przecieru rozrobionego z wodą i przypraw odrobiną bazylii i oregano. Taki rodzaj zapiekanki bez wątpienia możesz zanieść do pracy, przy czym pamiętaj najlepiej smakuje podawana na ciepło.
Na koniec ponownie chciałbym zachęcić WAS do podawania swoich przepisów. Możecie je wysłać mailem na adres [email protected] lub za pomocą FB.
[PORADA]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz