Zamknij

Słodkie sekrety świątecznych wypieków. Z tymi przepisami Boże Narodzenie będzie wyjątkowe

mp 12:05, 25.12.2020 Aktualizacja: 02:28, 21.10.2025
Skomentuj

Wigilijna kolacja to czas spędzany razem, w gronie najbliższych. Nie może na niej zabraknąć tradycyjnych dwunastu potraw. Pierogi z kapustą i grzybami, karp, barszcz z uszkami albo zupa grzybowa – tylko tej nocy smakują tak wyjątkowo. Wspomnienia świątecznych dań i radosnych chwil wracają potem do nas przez długie miesiące, a przepisami na te ulubione dzielimy się z innymi.

Swoje sekrety na najlepsze bożonarodzeniowe wypieki zdradzają: Tomasz Dąbrowski – szef kuchni restauracji Ferment Praski i Piotr Wójcik – szef kuchni Koneser Grill, które znajdują się w Centrum Praskim Koneser w Warszawie.

Orzechowiec Tomka – przepis z restauracji Ferment Praski
Składniki na ciasto:
? 500 g mąki pszennej
? 2 jajka
? 100 g masła
? 100 g cukru
? 2 łyżki miodu
? 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę orzechową:
? 300 g łuskanych orzechów włoskich
? 100 g cukru
? 100 g masła
? 2 łyżki miodu
Składniki na krem:
? 100 g cukru pudru
? 500 ml mleka
? 2 łyżki mąki pszennej
? 2 łyżki mąki ziemniaczanej
? 200 g masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą – rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Następnie razem z papierem ułożyć w foremce i ponakłuwać równomiernie widelcem. Włożyć do piekarnika (tryb góra-dół) rozgrzanego do 170°C na kwadrans, a następnie wyjąć i ostudzić.

Później rozwałkować drugą połowę ciasta i położyć z papierem na pustej blasze. Przed upieczeniem tej części umieścić na nim przestudzoną masę orzechową*. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, a następnie ostudzić. Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury (opcjonalnie), a następnie przełożyć kremem** i przykryć drugim plackiem z orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. *Masa orzechowa:

W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i ciągle mieszając, gotować przez chwilę, aż płyn zacznie gęstnieć i karmelizować orzechy.
**Krem:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w połowie szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko
zagotować z cukrem i dodać zawiesinę. Mieszając, gotować na małej mocy palnika aż zacznie
gęstnieć. Ostudzić. Masło utrzeć, a następnie dokładać po łyżce wystudzonej, kremowej masy – do
uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Świąteczne ciastko śliwkowe – przepis z restauracji Koneser Grill
Składniki:
? 115 g masła
? 180 g brązowego cukru
? 4 jaja
? 220 g maki
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
? 2 g cynamonu
? 1 g mielonych goździków
? 275 g wrzącej wody
? 115 g wędzonych śliwek
? 115 g rodzynek
? 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:

Śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem wymieszanym z sodą. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zblendować na gładką masę. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, wbijać po jednym jajku, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać puree śliwkowe, a potem przesianą mąkę z przyprawami. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki i piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Gotowe ciastka podawać z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi i sosem toffi.

[PORADA]

(mp)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu mojakruszwica.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

Mikołaj Bogdanowicz będzie zarabiał więcej. Właśnie otr

No tak ,pszynica po 600, kukurydza po 300, cebula po 20groszy,ale podatki rolny i od nieruchomosci na działalność gospodarczą ebnie za miesiąc do góry o 20% za meter i znów straczy im na rok. Tusk z tymi urzędasami rospeldolą Polskę w try miga.

Już zaczynają dojić

22:27, 2025-10-30

Wystąpiliśmy o wyłączenie kancelarii w sprawie skargi n

Sprostowanie. To nie McBurmistrz płaci, to płacą podatnicy. Jak teraz mieszkańcy nie ruszą z referendum, to za dwa lata w gminie nie będzie czego ratować. To już ostatni moment.

21:57, 2025-10-30

CBA zatrzymało byłego prezesa Inowrocławskich Kopalni S

To złodziej- jak złodziej to powinien siedzieć

Jak z PiSu-

20:14, 2025-10-30

Wystąpiliśmy o wyłączenie kancelarii w sprawie skargi n

Jeszcze nie zdarzyło się aby organ prawny, instytucja, firma zlecała jakąś ekspertyzę otrzymała ją niezgodną z oczekiwaniem zleceniodawcy. Tak samo jest z kancelariami prawnymi jak potrzeba to nawet uzasadnią, że Ziemia jest płaska i przytoczą odpowiednie ich zdaniem przepisy prawne. Wniosek o wyłączenie jest jak najbardziej zasadny czego dowodem jest wcześniejsza opinia prawna tej kancelarii w sprawie uchwały Rady o podwyżce diet radnych. Uzasadniała ona, że taka uchwała może działać wstecz i przytaczała szereg przepisów prawnych. Tylko, że uchwała może skutkować wstecz w tylko bardzo ograniczonym zakresie w nadzwyczajnej sytuacji i absolutnie nie dotyczy takich uchwał jak podwyżka diet. To już staje się zwyczajem , że jak sprawa jest niewygodna dla władz gminy to zleca się w tej kancelarii potrzebną opinię, jak radca Urzędu nie chce się pod czymś podpisać. Mogę potwierdzić, że p. Rymarkiewicz był dobrym moim studentem i jest dobrym radcą prawnym.

Tadeusz Gawrysiak

20:05, 2025-10-30

0%