Wigilijna kolacja to czas spędzany razem, w gronie najbliższych. Nie może na niej zabraknąć tradycyjnych dwunastu potraw. Pierogi z kapustą i grzybami, karp, barszcz z uszkami albo zupa grzybowa – tylko tej nocy smakują tak wyjątkowo. Wspomnienia świątecznych dań i radosnych chwil wracają potem do nas przez długie miesiące, a przepisami na te ulubione dzielimy się z innymi.
Swoje sekrety na najlepsze bożonarodzeniowe wypieki zdradzają: Tomasz Dąbrowski – szef kuchni restauracji Ferment Praski i Piotr Wójcik – szef kuchni Koneser Grill, które znajdują się w Centrum Praskim Koneser w Warszawie.
Orzechowiec Tomka – przepis z restauracji Ferment Praski
Składniki na ciasto:
? 500 g mąki pszennej
? 2 jajka
? 100 g masła
? 100 g cukru
? 2 łyżki miodu
? 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę orzechową:
? 300 g łuskanych orzechów włoskich
? 100 g cukru
? 100 g masła
? 2 łyżki miodu
Składniki na krem:
? 100 g cukru pudru
? 500 ml mleka
? 2 łyżki mąki pszennej
? 2 łyżki mąki ziemniaczanej
? 200 g masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą – rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Następnie razem z papierem ułożyć w foremce i ponakłuwać równomiernie widelcem. Włożyć do piekarnika (tryb góra-dół) rozgrzanego do 170°C na kwadrans, a następnie wyjąć i ostudzić.
Później rozwałkować drugą połowę ciasta i położyć z papierem na pustej blasze. Przed upieczeniem tej części umieścić na nim przestudzoną masę orzechową*. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, a następnie ostudzić. Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury (opcjonalnie), a następnie przełożyć kremem** i przykryć drugim plackiem z orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. *Masa orzechowa:
W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i ciągle mieszając, gotować przez chwilę, aż płyn zacznie gęstnieć i karmelizować orzechy.
**Krem:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w połowie szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko
zagotować z cukrem i dodać zawiesinę. Mieszając, gotować na małej mocy palnika aż zacznie
gęstnieć. Ostudzić. Masło utrzeć, a następnie dokładać po łyżce wystudzonej, kremowej masy – do
uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Świąteczne ciastko śliwkowe – przepis z restauracji Koneser Grill
Składniki:
? 115 g masła
? 180 g brązowego cukru
? 4 jaja
? 220 g maki
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
? 2 g cynamonu
? 1 g mielonych goździków
? 275 g wrzącej wody
? 115 g wędzonych śliwek
? 115 g rodzynek
? 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem wymieszanym z sodą. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zblendować na gładką masę. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, wbijać po jednym jajku, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać puree śliwkowe, a potem przesianą mąkę z przyprawami. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki i piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Gotowe ciastka podawać z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi i sosem toffi.
[PORADA]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz