Zapraszamy do wspólnego obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości w wyjątkowym, kulinarnym stylu. Tegoroczna akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” to święto smaków i tradycji – od Festiwalu Gęsiny w Przysieku, przez Gęsinowy Foodtruck odwiedzający miasta regionu, po warsztaty dla młodych kucharzy i konkursy rodzinne. Pielęgnujmy smakowitą tradycję wspólnego świętowania i rodzinnego stołu pełnego kujawskich i pomorskich specjałów.
– W Kujawsko-Pomorskiem stworzyliśmy piękną tradycję. Jestem pewien, że wspólnie uczcimy ten dzień radośnie i z dumą – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny
10 i 11 listopada w Przysieku pod Toruniem odbędzie się kolejna edycja Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny – największego w Polsce wydarzenia poświęconego promocji kulinarnej. Teren Ośrodka Doradztwa Rolniczego zamieni się w tętniący życiem jarmark pełen aromatów, tradycji i dobrej atmosfery.
Wystąpią znani szefowie kuchni: Michel Moran, Piotr Lenart, Marieta Marecka i Sebastian Olma, którzy zaprezentują swoje autorskie potrawy z gęsiny. Po pokazach odbędą się degustacje dla publiczności.
Harmonogram pokazów kulinarnych:
10 listopada
11 listopada
Największy kiermasz gęsinowy w Polsce
Na odwiedzających czeka ponad stu wystawców z całego kraju. W ofercie znajdą się:
Nie zabraknie także muzyki na żywo, konkursów z nagrodami, atrakcji dla dzieci oraz rodzinnej strefy relaksu. To doskonała okazja, by nie tylko spróbować wyjątkowych potraw, ale też spędzić wspólnie czas w ciepłej, świątecznej atmosferze.
Gęsinowy Foodtruck – przedsmak listopadowego święta
Zanim do Przysieka zjadą festiwalowe tłumy, po kujawsko-pomorskich miastach kursuje Gęsinowy Foodtruck – mobilna kuchnia serwująca przysmaki z gęsiny. Można go było spotkać już w Świeciu, Nakle, Tucholi i Żninie. W najbliższym czasie, w godzinach 13:00–17:00 odwiedzi:
To kulinarna rozgrzewka przed wielkim finałem w Przysieku!
Szkolenia dla młodych kucharzy
W ramach akcji odbył się cykl warsztatów kulinarnych dla uczniów szkół branżowych.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej poznawali nowoczesne techniki przygotowywania potraw z gęsiny, łączące tradycję z kreatywnością i współczesnym podejściem do kuchni regionalnej.
Szkolenia zostały zrealizowane w ramach Roku Dzieci i Młodzieży Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Podkreśla to znaczenie edukacji kulinarnej oraz promocji dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Warsztaty odbyły się już w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, Technikum Organizacji Szkół Gastronomicznych we Włocławku, Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, Tucholskim Centrum Edukacji Zawodowej i Kujawsko-Pomorskim Specjalistycznym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2 w Bydgoszczy, Zespole Szkół Rolniczych w Przemystce, Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Inowrocławiu i Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu.
2025 gęsi dla mieszkańców regionu
W ramach akcji rozstrzygnięto konkursy medialne, w których nagrodami były gęsie tuszki ufundowane przez marszałka Piotra Całbeckiego. Porcje smakowitego mięsa trafiły do mieszkańców w 20 miastach, symbolicznie przypominając o wspólnym świętowaniu przy rodzinnym stole i o smaku kujawskich specjałów. Zobacz też: Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina
Konkursy i zabawa dla całych rodzin
Nie zabraknie też atrakcji dla najmłodszych i całych rodzin. Zapraszamy do udziału w konkursie plastycznym „Sportowa gęś”, w którym na uczestników czekają atrakcyjne nagrody rzeczowe – zestawy plastyczne, książki, gry planszowe, zestawy klocków oraz bony zakupowe. Zobacz: „Sportowa gęś” – gęsinowy konkurs plastyczny.
Wkrótce ruszy także konkurs na najciekawszą relację ze wspólnego spędzania czasu przy daniach z gęsiny z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Do udziału zapraszamy rodziny oraz koła gospodyń wiejskich z całego regionu.
Szczegóły i regulaminy konkursów w materiale: Podziel się relacją z 11 listopada i wygraj nagrody
„Czas na gęsinę” – ogólnopolska akcja restauracyjna
W listopadzie po raz kolejny ruszyła akcja „Czas na gęsinę”, w której uczestniczą restauracje z całej Polski. W ich menu pojawią się potrawy z gęsiny – zarówno w klasycznym, jak i nowoczesnym wydaniu. Lista restauracji
W poprzednich latach w inicjatywie uczestniczyło ponad 200 restauracji, promując polską tradycję kulinarną w najlepszym wydaniu.
[ZT]47021[/ZT]
[ZT]47020[/ZT]
[ZT]47011[/ZT]
[ZT]47001[/ZT]
Radni Sebastian Sobecki i Mateusz Hanusiak chcą unieważ
Jeżeli stronnicy burmistrza występują z taką interpelacją, to oznacza jedno - rozpoczął się proces zmian w zarządzie spółki.
						
23:29, 2025-11-03
Nigdy nie rozpalaj pieca benzyną! Tak zrobił 76-latek..
Miał 67 lat a jak się spalił to 76. Ogień postarza.
						Kierda
17:52, 2025-11-03
Zapadł wyrok w sprawie sylwestrowych wydarzeń w Kruszwi
Wszystkie te komentarze będą dowodami na sądzie ostatecznym
						Bóg
10:40, 2025-11-03
Trwa postępowanie w sprawie zaśmiecania. Policja potwie
To jeszcze z tym pompowaniem ścieków by się przydało wyjaśnić.
						To
09:09, 2025-11-03
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz