Zamknij
REKLAMA

Jakie mięso jest najlepsze na burgera?

00:00, 16.07.2022 | materiał partnera

Sekretem doskonałych burgerów są oczywiście składniki, a przede wszystkim mięso, które stanowi podstawę tego dania. Najważniejsze jest to, aby poszczególne smaki równoważyły się ze sobą i stanowiły spójna całość. Mięso nie może przyćmiewać pozostałych dodatków i odwrotnie. Musimy jednak pamiętać, że powinno być ono odpowiednio przyrządzone i doprawione.

Dlaczego mięso wołowe jest najlepszym wyborem do burgera?

Najczęściej wybieranym rodzajem mięsa do burgerów jest wołowina pochodząca z różnych części. Może to być zarówno antrykot, jak i polędwica czy rostbef. Ważne jest, aby zadbać o odpowiednią jakość oraz pochodzenie, które zagwarantuje świeżość oraz niepowtarzalny smak. Dodatkowo warto sprawdzić, jaka jest zawartość tłuszczu w mięsie, którego używamy. Jest on nie tylko nośnikiem smaku, ale również sprawia, że burger jest soczysty i ma odpowiednią konsystencję. Zazwyczaj mięso na burgery powinno zawierać około 20-30% tłuszczu. Dobre burgerownie kupują wołowinę od sprawdzonych dostawców, najczęściej w jednym kawałku. Powinno się ją mielić samodzielnie na miejscu, aby mieć pewność, że oferujemy wysoką jakość produktu naszym klientom.

Przebadane, dobre mięso wołowe, to przede wszystkim gwarancja bezpieczeństwa. Możemy podać naszego burgera w różnych stopniach wysmażenia i mamy pewność, że nikt nie zatruje się, ani nie zarazi niczym niebezpiecznym. Wołowina doskonale nadaje się do podawania w wersji krwistej lub o średnim stopniu wysmażenia. Jest nie tylko krucha i delikatna, ale jednocześnie soczysta, dzięki czemu sprawia wrażenie, jak gdyby rozpływała się w ustach. Te stopnie wysmażenia mięsa gwarantuję głębię i bogactwo smaku i aromatu. Informacje o miejscach, w których skosztujemy najlepszych burgerów wołowych, można znaleźć pod adresem https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/lublin/.

Z czym najlepiej komponuje się mięso wołowe w burgerze?

Mięso wołowe smakuje najlepiej, kiedy sposobem jego przyrządzania jest grillowanie. Wówczas mamy pewność, że będzie ono soczyste i jednocześnie wystarczająco kruche. Najważniejsza podczas przyrządzania mięsa jest odpowiednia temperatura, która gwarantuje nam doskonały stopień wysmażenia, zgodny z zamówieniem klienta. Wbrew pozorom osiągnięcie poziomu średniego wysmażenia burgera, nie jest proste. Wołowina sama w sobie posiada dużo smaku, dlatego przyprawy są raczej symbolicznym dodatkiem, a nie koniecznością.

Burgera nie byłoby bez odpowiedniego towarzystwa węglowodanów. Dobranie odpowiedniej bułki pozwala nam osiągnąć pyszne połączenie. Dodatkowo w wielu przypadkach, sekretem wyjątkowości danej pozycji w menu, jest sos, którym dopełniamy całości kanapki. Oprócz tego warto postawić na świeże warzywa, które dodadzą daniu lekkości i świeżości. Najczęściej w burgerze zobaczymy zieloną sałatę, czerwoną cebulę, pomidory czy piklowane ogórki. W bardziej rozbudowanych wersjach możemy dodać jajko sadzone, chrupiący bekon, czy aromatyczny ser na ciepło.

Jednym z miejsc, w których można zjeść doskonałe burgery przyrządzone z najwyższej jakości mięsa, jest restauracja Pasibus w Lublinie. Do produkcji naszych niepowtarzalnych kanapek używamy najlepszej jakości mięsa, do którego przygotowania wkładamy całe serce i pasję do gotowania.

(materiał partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%