Sezon jesienno-zimowy to trudny czas dla naszego organizmu. Zmienna pogoda - przenikliwe zimno, padający deszcz - to wszystko sprawia, że jesteśmy podatni na infekcje. Jak się nie dać przeziębieniu? To proste, wystarczy jeść miód. Trzeba tylko wiedzieć jaki.
Miód to naturalna słodka substancja wytworzoną przez pszczoły z nektaru kwiatów lub soku, który pszczoły pozyskują przy współudziale innych owadów
Ten bursztynowy przysmak ma zbawienny wpływ na zdrowie. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Miód uspokaja, ułatwia zasypianie, pomaga w walce z alergią. Dzięki swoim właściwościom przyspiesza oczyszczanie ran, a także wykazuje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Podnosi odporność organizmu. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego.
Właściwości lecznicze miodu zależą jednak w dużej mierze od tego, z jakich roślin pszczoły pozyskują nektar.
Przed zakupem odpowiedniego słoika z tym naturalnym antybiotykiem powinniśmy zastanowić się nad właściwościami i działaniem miodu. Po który powinniśmy sięgnąć?
Miód akacjowy wspomaga w chorobach układu pokarmowego. Możesz stosować go także wtedy, gdy jesteś zmęczony. Gdy odczuwasz stres warto natomiast sięgnąć po miód gryczany. Zawiera on magnez, witaminę C, żelazo i białka, działa w przypadku osłabienia organizmu i wspomagająco w anemii.
Lipowy pomocny jest przy zwalczaniu przeziębień. Ogranicza ryzyko powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego. Wpływa pozytywnie na układ nerwowy oraz pokarmowy, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Rzepakowy wzmacnia serce, a także obniża ciśnienie krwi. Co więcej można stosować go zewnętrznie w chorobach skórnych, a wielokwiatowy sprawdzi się, kiedy chcemy uzupełnić niedobory składników mineralnych i wzmocnić odporność.
Gdy chcesz zadbać o kondycję skóry warto sięgnąć po miód leśny. Dodatkowo przysmak ten wspomaga leczenie przeziębień i wzmacnia organizm.
Miód wrzosowy natomiast leczy stany zapalne. Można go stosować również w chorobach serca lub w chorobach układu pokarmowego. Podobnie jak miód spadziowy.
W przypadku, kiedy borykasz się ze schorzeniami dotyczącymi gardła, zatok, nosa, oskrzeli oraz płuc warto sięgnąć po miód słonecznikowy.
Ważne jest również to, gdzie kupujemy tak istotne dla zdrowia produkty.
Pewnym źródłem są renomowane pasieki. Takie właśnie produkty pochodzą z Bee True, gdzie tradycja pszczelarska ma już 65 lat. Miody produkowane są tam z najwyższą starannością.
Ma to swoje odzwierciedlenie także w nazwie. Tłumaczenie z angielskiego na polski nazwy, czyli "być prawdziwym" nawiązuje do tego, że Bee True stawia na naturalne produkty. Ponadto nawiązuje również do bardzo popularnej w przydomowych ogródkach i co ważne, bardzo miododajnej byliny - pysznogłówki bee true.
W czasach, gdy obawiamy się wirusów, pamiętajmy o miodzie, którym wzmocnimy odporność. Jedzmy więc i cieszmy się dobrym zdrowiem!
Prezydent Nawrocki: musimy być przygotowani do wojny
Niby kto ? Mięso armatni, czyli głównie rezerwa która pełniła zasadnicza służbę wojskową i która jeszcze żyje. Smutne że przez palantów na świecie są wojny a cierpią ludzie którzy chcą spokojnie żyć. Mendy posrane.
Rezerwista
14:42, 2025-09-16
NIK: Proces budowy obwodnic nie był prowadzony w pełni
Takie piękne inwestycje. Aż się kraść chce.
Elo
20:39, 2025-09-15
Abp Przybylski: lekcje religii i etyki powinny być dla
Obowiązkowa w szkole to jest matematyka czy język polski a nie bajki z mchu i paproci wykładane przez etyków w czarnych kieckach
Religia do salek
16:07, 2025-09-15
Sołectwo jako czwarty szczebel samorządu terytorialnego
Komuś pod sufitem styki się czasami nie przegrzały?
Kierdziołek
16:04, 2025-09-15